Drop set mantığı, set ve hareketi tamamlayı esas alan ve bunun için ağırlık azaltma prensibine dayanır. Bu prensibe göre amaç, olması gerekenden daha fazla set çıkarabilmek ve buna bağlı olarak da kas gelişimine ekstra yarar sağlamaktır.
Set uzatma mantığında, olması gereken ağırlıklar ile yapılan son setin ardından biraz ağırlık azaltarak bir kaç set daha çıkarabilmek bulunur. Bu yüzden drop set mantığı sayesinde çalışmaların şiddeti arttırılarak, kas gelişiminde hızlanmaya neden olabiliriz.
Ağırlık sporu ile ilgilenen insanların farklı amaçları bulunmaktadır. Bunlar;
- Daha geniş ve ayrıntılı kas görünümüne kavuşmak
- Performansı arttırılmış bir kas kütlesine sahip olmak
- Güçlü olmak
1950’li yıllarda popüler olmaya başlayan bu teknik, 1947 yılında Body Culture dergisinin editörü olan Henry Atkins’ in de kullanımıyla birlikte geniş kitlelere mihenk taşı olmuştur.
Kas kütlesine artıları bulunan drop set yönteminin, ağırlık sporuna yeni başlayanlar için pek uygun olmadığını dile getirmek yersiz olmaz. Bu durumun birkaç nedeni bulunmaktadır.
- Vücut geliştirme sporundaki ortalama 3 – 4 ay süren adaptasyon dönemi
- Bu dönemde vücudun kendiliğinden ağırlık arttırımına ihtiyaç duyması
- Dönemin özelliğine bağlı olarak kas gelişimi ve yağ yakımının en üst seviyelerde olması
Kısacası, vücut geliştirme yolunda ağırlık antrenmanları yapan bir sporcunun bu dönemde özel bir antrenman sistemi uygulamasına gerek yoktur. Başlangıç döneminde yapılması gereken iki şey şudur; antrenman ve egzersiz sistemini oturtmak ile vücudun adaptasyonunu sağlıklı bir şekilde ve sakatlanma riski olmadan başarmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder