Doktorlara şüphesiz saygımız sonsuzdur. Fakat Türk medyasının bu durumu çarpıtması nedeniyle bazı doktorlar da bu çarpıtmanın etkilerini yaşıyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda yağ yakmak için “tarım ilacı” kullanan, evet yanlış duymadınız “tarım ilacı” kullanan bir sporcunun kalp krizi geçirip ölmesinden sonra Türk medyası ilgi çekmek için “kas yapıcı madde kullanan sporcu hayatını kaybetti” diye haber yapıyor. Yani medyaya göre protein tozu, steroid, doping, tarım ilacı, zehir vs hiç bir farkı yok, hepsine toptan bir isim vermişler, bu isim de “kas yapıcı madde”. Yine 1 yıl önce koşu bandında vefat eden bir sporcu için yine aynı başlığı kullandılar “kas yapıcı madde kullanan sporcu kalp krizi geçirdi” diye, sonra adamın otopsi raporunda zayıflamak için kullanılan yasaklı bir steroid(doping) kullandığı ortaya çıktı. Bu tarz haberler elbette gerek amatör sporcuları gerekse ebeveynleri tedirgin edebiliyor fakat işin aslı tamamen yukarıda anlattığım gibidir. Bu tarz haberlerden de etkilenen bazı doktorlar olayı baştan kestirip atmak için protein tozları gibi besin desteklerine “kullanmayın” deyip geçebiliyor. Bunun nedeni de dediğim gibi tamamen medyanın insanları yanlış bilgilendirmesidir. Bir diğer nedeni ise o dev ve kocaman kaslara sahip olan ilaçlı ve dopingli adamların protein tozu sayesinde böyle olunuyor zannedilmesi. Konuyla ilgili bazı doktorlar da, paketlenmiş şekilde satılan ve son kullanma tarihi olan tüm gıda ürünlere karşı olduğu için protein tozları konusuna da toptan şekilde karşı olabiliyor. Bunu da biraz gündem olmak için yapıyorlar. Bir sporcu doktoru, sporcu diyetisyenine veya sporla ilgili bir hekime bu durumu sorarsanız hemen hemen bu anlattıklarımın tamamının doğruluğunu size teyit edecektir. Zira ham maddesi “peynir” olan bir süt ürünün zarar ile bağdaştırılması zaten baştan hata oluyor…
Ayrıca bu ürünler konsantre ürünler olduğu için, yani tamamı proteinden oluştuğu için bilinçsiz kişilerin önerilen miktardan fazla tüketmesi de olası. Mesela günde düzenli beslenmeye ek 1-2 porsiyon almak hiç bir sorun oluşturmazken, günlük beslenmeyi doğru düzgün yapmadan günde 4-5 porsiyon protein tozu tüketilmesi, elbette tahlil sonuçlarında orantısızlıklar yaratabilir, bunun sonucu da doktorların yine “protein tozu zararlı” demesine yol açacaktır…
2003 yılında Journal of Applied Physiology dergisinde yayınlanan araştırmada, 387 denizci subay, iki gruba ayrılmış ve bir gruba protein tozu desteği verilmezken, diğer grubun beslenme listesine protein tozu da eklenmiş. 2 aylık araştırmanın sonucunda, protein kullanan grubun savunma sisteminin daha güçlü, hastalanma oranlarının %33 daha az, efor ve yorgunluk sonucu yaşanan kas ağrılarının daha seyrek, kas-eklem rahatsızları sebebiyle doktora gitme ihtiyacı duyanların da %28 daha az olduğu saptanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder